Kete Tarifi

İnternetten araştırdık da yüzlerce çeşit katmer tarifi var. Ben çok fazla çeşidini yemedim ama yediklerim arasında da en çok Erzurum ketesi hoşuma gitti. Erzurumlu teyzelerin kendi yaptıkları tereyağıyla ne de güzel oluyordu. Erzurumda oturur iken ev sahibim her hafta sonu eşim sevdiği için getirirdi. Eşimin sayesinde bende nasiplenirdim.

Kete, yapılış biçimi bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Kars şehrimizde günlük bir besin olarak önemli bir yere sahiptir. Kete, başlangıçta bu şehrimizde ortaya çıkmış, sonraki zamanlarda bütün illerimize yayılmıştır. Bazı bölgelerde çeşitli değişikliklere uğramış içine kavrulmuş un ve köy tereyağı ile birlikte çok daha güzel bir lezzet elde edilmiştir. Şimdi Kadın.Net olarak size o nefis kete tarifini vereceğiz.

Kete Malzemeleri

-1 litre süt
-250 gram tereyağı
-2 su bardağı sıvı yağ
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 paket yaş maya
– 250 Gram tereyağı
– aldığı kadar un
-1 yumurta sarısı

Kete Tarifi 2

Hamur İşleri Tarifi

Eritilmiş tereyağı, süt, sıvı yağ, maya, tuz ve aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yapın. Kabarıncaya kadar mayalanması için bekletin içi için tereyağını bir tavada eritin. İyice kıvamına gelinceye kadar un ekleyin. Kete yapılırken en önemli şey içe konulacak bu malzemenin kıvamın da olmasıdır. Bu yüzden ununu fazla kavurmayın, rengi değişmesin. Kavrulan tereyağlı unu soğumaya bırakın. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapın. Her bezeyi normal yufka büyüklüğünde açın. Yufkanın bir ucunu dört parmak genişliğinde içe doğru katlayın. Üzerine bir avuç kavrulan içten koyun. Rulo yapın. Yapılan ruloyu bir uçtan başlayarak yuvarlak şekilde sarın. Sarılan hamur üzerine bastırılarak servis tabağı büyüklüğünde açın. Ketenin üzerine yumurta sarısı ve çörek otu sürerek 180 derecelik fırında pişirin.

Mehmet adlı üyemizin önerisi:

Benim önerim bu tarife göre 1 tatlı kaşığı tuz az geliyor, ayrıca kavrulan içe tuz konulup konulmayacağı, sıvı yağın buraya katılıp katılmayacağı belirtilmemiş. Anne tarafım Erzurumlu, ona sordum, bezeler için portakal ölçüsü büyük olur dedi, ayrıca her bir kete için içine her tarafına kavrulan içten katılırmış, bu katılmadan öncede yağ sürülürmüş, (yani hamurda değil daha çok arasında kullanılıyor. Sonra üzerine çörek otu olmazmış ve içine de ceviz katılırsa daha lezzetli olurmuş. İçinin iyice kavrulması lezzet açısından iyi olur diyor. Kavrulan içe tuz katılması gerektiğini söylüyor. Ve kavrulan için bolca da katılması gerekiyor. Afiyet Olsun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica